Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /libraries/cms/application/cms.php on line 464
Spotkanie Zespołu Odbudowy Suwerenności Paszowej i ograniczenia GMO

Warning: A non-numeric value encountered in /plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 583

Warning: A non-numeric value encountered in /plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 583

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 258

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 258

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 258

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 258

Spotkanie Zespołu Odbudowy Suwerenności Paszowej i ograniczenia GMO

W dniu 27 marca 2019 roku,w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbyło się spotkanie  powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego,Zespołu Odbudowy Suwerenności Paszowej i ograniczenia GMO.Zespół skupia przedstawicieli różnych branż produkcji rolnej przetwórców ,jak również związkowców i reprezentantów świata nauki.Przedstawicielem z ramienia Związku Zawodowego Rolnictwa Samooobrona była wiceprzewodnicząca związku, Ewa Bergmann.Podczas dyskusji poruszono wiele kwestii związanych z problemami występującymi w rolnictwie.

 

Osoby obecne na spotkaniu przedstawiły sytuację na rynku zbożowym ,zwrócono uwagę na fakt,że niekontrolowany import zbóż z Ukrainy destabilizuje rynek krajowy. Posiedzenie grupy zdominował jednak temat zastąpenia w produkcji pasz dla zwierząt, śruty sojowej z importu ,zawierającej organizmy genetycznie modyfikowane , białkiem krajowym..Obecnie na rynku jest dostępna ograniczona ilość soi bez GMO ,głównie z  polskich upraw .Członkowie zespołu zastanawiali się jakie podjąć działania aby zwiększyć produkcję tzw.roślin bobowatych.

 

Czy zwiększając produkcję krajowego białka można wyeliminować sprowadzanie na nasz rynek poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO ? Przeważały opinie, że w obecnej sytuacji jest to praktycznie niemożliwe, zwłaszcza w hodowli młodych zwierząt i drobiu.Jednym z czynników decydującym o tym czy rolnik będzie uprawiał rośliny bobowate w swoim gospodarstwie jest cena produktu.Z ekonomicznego punktu widzenia obecna cena krajowej soi  nie jest opłacalna dla producenta i nie gwarantuje stabilnego dochodu. Zastanawiano się jakie rośliny można wprowadzić do uprawy aby zastąpić białko soi GMO.

 

Jak zachęcić rolników do większej produkcji roślin bobowatych?

Zwrócono również uwagę na fakt, że istnieje  coraz większe zapotrzebowanie w Europie na mięso i jego przetwory oznaczone jako nie zawierajace GMO. Nie ma jednak konkretnych wytycznych co do oznaczania i certyfikowania tych produktów.

 

Kolejne spotkania zespołu dedykowane będą poszczególnym tematom, które zostały poruszone podczas dyskusji.

 

Ewa Bergman